A szülők számára nincs is édesebb. aranyosabb, amikor csemetéjük végre álomba szenderül.

Ilyenkor anya pihenhet, vagy éppen elvégezheti a házimunkát. Ilyenkorra marad ugyanis a mosogatás, a mosás, a főzés, a takarítás stb stb .... Legalábbis nálam :)  Ilyenkor válik a csatatér otthon félévé. 

 

Hogyan altassuk el gyermekünket?

Az első és legfontosabb, hogy nyugodt, csendes, sötét helyen fektessük le. Minden babát a hátára fekve altassuk, így megelőzhető a hirtelen bölcsőhalál!

-Ringassuk

-Egyre halkuló hangon énekeljünk neki

-Adjunk puha textilt a kezébe

-Tegyük babakocsiba, tologassuk

-Olvassunk mesét

 

Elengedhetetlenek a rituálék, főleg a 9. hónaptól. Ez lehet nagyon egyszerű és bonyolult is, attól függően, mire szoktatjuk rá gyermekünket.

 

Íme egy egyszerű rituálé:

Etessük meg, majd fürdessük meg. Testápolóval simogassuk, masszírozzuk a kis bőrét, öltöztessük tiszta ruhába. Adjunk neki egy puszit, ringassuk egy picit, adjunk a kezébe egy kis textil pelenkát tegyük a kiságyába és kapcsoljuk le a villanyt. Egy-két percet maradjunk ott, majd menjünk ki a szobából. 

 

Ha felriad, egyes részeket ismételhetünk. Etetés helyett itassuk meg, simogassuk a kis arcát, adjunk puszit, ringassuk egy nagyon kicsit, pelus, majd tegyük le, menjünk ki. Altatásnál ne nagyon vegyünk fel vele szemkontaktust, mert akkor minket fog nézni, mosolyog, aminek mi nem tudunk ellenállni, visszamosolygunk, és ez sokáig fog így menni. :) A mosogatni való meg ottmarad :) Persze mosolyoghatunk egy kicsit, majd vegyük el a tekintetünk, hagyjuk hogy a kicsi elaludjon. Néha persze pillantsunk rá, csukva van e már a kicsi szeme. Itt is meg kell találni azt a bizonyos arany középutat.

 

Nálunk ez így működik:

          Megetetem, megfürdetem, bekenem, felöltöztetem. Olvasok egy rövidke kis mesét, adok egy puszit, elmondom hogy este van, aludni kell a kisbabának, picit ringatom majd leteszem a kiságyába. Odaadom a cumiját, és van egy kis textil könyve is, azzal szeret aludni. A cumit 1 perc után kiveszi és forgatja a kezében, gyűrkészi a textilkönyvet:) majd lehunyja a sötét szobában a kis szemét és 12 óra után, reggel ébred:) 

 

Persze erre egyéb trükkjeim is vannak, azokról később írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladban.blog.hu/api/trackback/id/tr963086328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása