Láz:  Kisgyermekeknél általában végbélbe mérünk hőt. Bár már lehet kapni homlokra illeszthető hőmérőt vagy cumi formájú hőmérőt. Ha végbélbe mérünk hőt mindig le kell vonni fél fokot hogy megkapjuk a valódi hőt!A normális testhőmérséklet 36-37o C fok között van, 37o C fok felett hőemelkedésről, 38o C fok felett lázról beszélünk. Ha meghaladtuk a 38 C fokot, csillapítsuk a lázat lázcsillapító kúppal. Ha a higanyszál a 39 C fokhoz közelít, készítsünk hűtőfürdőt! Ha a baba lázgörcsöt kap készítsünk hűtőfürdőt  és hívjunk orvost!


 

-Megfázás: okozhatja huzat, átázott pelus, nem megfelelő öltözék vagy influenzás is lehet a baba. Egyik nagy probléma ennek kapcsán a láz és a bedugult orr. A bedugult orr okozta kellemetlenséget megszüntetjük sós orrsprével ami nem irritálja a nyálkahártyát viszont a felgyülemlett nyákot fellazítja amit erre való pipetta illetve orrszívó segítségével eltávolíthatunk. Cseréljünk sűrűn pelust és mindig egy réteggel több ruhát adjunk a babára mint amiben mi vagyunk! A megfelelő folyadékmennyiség bevitele megfázás esetén nagyon fontos! Ilyenkor a kamillatea vagy a gyümölcs illetve zöldséglé (alma-sárgarépa) tökéletes. Nagyobb babáknak citrom, citromos mézes tea is adható. 

-Hasfájás: Általában Gripe water vagy Espumisam cseppek tökéletes a kezelésükre. Felszaporodó gázbuborékok okozhatják főleg csecsemőknél. Okozhatja még étel allergia illetve bakrétium, vírus is. A cseppek segítenek ezek távozásában és megszüntetik a hasgörcsöt. Tünetek: vigasztalhatatlan sírás, láb felhúzása.

-Székrekedés: erről akkor beszélünk, ha a baba széklete nagyon kemény és fájdalmas a székletürítés. Változó hogy egy csecsemő hogy székel. Van aki naponta többször is, és más baba 2-3-4 naponta. Krónikus székrekedésre jellemző még a rossz közérzet, étvágytalanság, és a súlygyarapodás lassulása vagy hiánya. Krónikus székrekedéssel feltétlenül orvoshoz kell fordulni! Ha a babának székrekedése van, itassunk vele több folyadékot, esetleg szilvalét. Az őszibarack, a sütőtök és a meggy is kifejezetten székletlazító hatású. Etessünk a babával rostban gazdag ételeket. Reggelizőpelyhet, teljes kiőrlésű péktermékeket, gyümölcsöt,zöldséget. A helyes étrend helyrehozza a székrekedést! Ha a tápszer okozza, próbáljunk ki másfajtát. A mozgás is segíthet nagyobb gyerekeknél. Ha a diéta nem segít, akkor székletlágyítóra lehet szükség, pl. laktulózt tartalmazó szirupra.

-Hasmenés: oka lehet ételallergia, túl sok gyümölcslé illetve fertőzés. Ilyenkor folyamatosan biztosítani kell a folyadék utánpótlást és semmiképp se adjunk ilyenkor a babának tejterméket illetve zsíros ételeket mert ezek csak fokozzák a tüneteket. Ha láz és hányás is társul a hasmenéshez akkor előfordulhat hogy rota vírussal van dolgunk.

-Kiütés: Okozhatja ételallergia, meleg, a pelus helyén is találkozhatunk velük (ilyenkor sűrűbben cseréljünk pelust és kenjük alaposan a baba popsiját. Ha van rá lehetőség egy kicsit szabadon is hagyhatjuk a babát, pelus nélkül) Általában ártalmatlanok, de ha hosszan tartanak, levedzenek, felhólyagosodnak akkor forduljunk orvoshoz. Mostanában gyakori a gyerekkori ekcéma. A legtöbb esetben a tej okozza. Ilyenkor kerüljük a tejtermékeket, illetve mindent amiben tej van! Feltétlenül konzultáljunk bőrgyógyásszal és hidratáljuk a baba bőrét!

-köhögés: a babák sokféleképpen köhöghetnek. Van, hogy játékból köhécselnek. A fókaszerű köhögés általában torokgyulladásra utal. Utalhat megfázásra, influenzára. Párásítsuk a levegőt, adjunk a babának sok folyadékot. Köhöghet idegen tárgy miatt is, amit esetleg lenyelt. Fordítsuk fejjel lefelé, ütögessük a hátát a lapockák között! Kaparó mozdulatokkal igyekezzünk kiszedni az idegen testet. Hívjunk mentőt! 4 hónaposnál fiatalabb babához ha köhög hívjunk mihamarabb orvost! Sürgősen orvost kell hívni abban az esetben is ha nehezen lélegzik, sípol, zihál, folyamatosan köhög.


 

-hányás: hasmenéssel és lázzal társulva rota vírusról is szó lehet. Mindenképpen gondoskodjunk megfelelő folyadékpótlásról nehogy a baba kiszáradjon! Csecsemőknél akik szopnak vagy cumisüvegből isznak böfizés során előfordulhat hogy jön ki egy kis tej illetve tápszer. Ez normális, a lenyelt levegőbuborékok okozzák. Ezt bukásnak hívjuk. Aggódnunk csak akkor kell ha ez feltűnően nagy mennyiség, és többször előfordul egymás után. Ha mindig nedves a baba pelusa amikor kicseréljük, illetve a kutacsa nincs besüllyedve, addig nem kell aggódnunk!

Segítségre van szükséged a hozzátápláláshoz? Kattints  a linkre és vedd meg a mindent tudó babaszakácskönyvet!

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?hl=hu&formkey=dEpHOVluMG1hRDA1R0VnZUtfVmdHMkE6MQ#gid=0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladban.blog.hu/api/trackback/id/tr353171607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása